освен

except

prep conj


Български-английски малък речник. 2014.

Look at other dictionaries:

 • освен — предл. без, с изключение, независимо, без оглед на, без друго, вън от, вън от това, в повече предл. с изключение на, като се изключи …   Български синонимен речник

 • освен това — словосъч. допълнително, още, в допълнение, независимо от това, също така, после словосъч. при това словосъч. на това отгоре, нещо повече словосъч. също и …   Български синонимен речник

 • разве —   освен …   Църковнославянски речник

 • Batak massacre — Coordinates: 41°56′33″N 24°13′8″E / 41.9425°N 24.21889°E / 41.9425; 24.21889 …   Wikipedia

 • Inscripción de Iván Asen II — La columna de Iván Asen II, glorificando la victoria de los búlgaros en Klokotnitsa. La inscripción de Iván Asen II en Tarnovo (en búlgaro: Търновски надпис на цар Иван Асен ІІ) es un antiguo monumento epigráfico tallado en una de las columnas en …   Wikipedia Español

 • Iván Asen II — Zar (Emperador) de Bulgaria Retrato de Iván A …   Wikipedia Español

 • Ајфелова кула — прочуена голема железна градба во Париз, ја изградил познатиот француски инженер Александар Гистав Ајфел во 1889 година, за тогашната светска изложба, висока е над 300 метри и, освен како туристичка атракција, служи главно како станица за… …   Macedonian dictionary

 • Индра — (инд. Indra) мит. 1. првобитно: бог на воздухот и ветрот, носител на молњите и громовите, врховен бог кај најстарите жители на Индија 2. подоцна: владетел на сите богови освен на Брама, Вишну и Шива …   Macedonian dictionary

 • азилум игноранцие — (лат asyium ignorantie засолниште на незнаењето) фил поим кон кој прибегнува човек кога ке му се исцрпи знаењето и веќе не може да му служи (такви се, на пр, поимите бог, метафизичко, животна сила, ентелехија и многу други, Наведувањето на… …   Macedonian dictionary

 • алуминат — (лат aluminan воспитува) завод во кој учениците, освен воспитувањето, и се хранат, пансион, алумнеум …   Macedonian dictionary

 • вектор — (лат. vector) 1. мат. а) насочена големина за чија карактеристика, освен бројното значење, треба да се наведе и нејзиниот правец (на пр., сила, брзина) б) отсечка што има одредена должина и правец 2. биол. организам што пренесува паразити 3. комп …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.